COVID-19

Η επιστημονική ανασκόπηση του κορονοϊού SARS-CoV-2

Ο πνευμονολόγος – φυματιολόγος Σπύρος Καραγιάννης σάς ενημερώνει λεπτομερώς για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την COVID-19 και τους τρόπους που εφαρμόζει για την αντιμετώπισή της, πάντα στο ιατρείο του στη Λάρισα

Τι είναι η COVID-19; 

Είναι η νόσος η οποία προκαλείται από έναν ιό, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των κορονοϊών και ονομάζεται SARSCoV-2. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για πρώτη φορά για την ύπαρξή του στις 31 Δεκεμβρίου 2019, από μία αναφορά των αρχών της Κίνας, σχετικά με τη συρροή περιστατικών ιογενούς πνευμονίας στην πόλη Wuhan. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων (εκκρίσεων) του αναπνευστικού συστήματος. 

Τα κύρια συμπτώματα αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό με την εμφάνιση πονόλαιμου, πυρετού με ή χωρίς ρίγος, ρινικής συμφόρησης ή καταρροής, βράγχους φωνής, δυσκολίας στην αναπνοή, ενώ χαρακτηριστική είναι η έντονη κόπωση, οι μυαλγίες, ο πονοκέφαλος και η ανορεξία. 

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό με ναυτία, εμέτους, κοιλιακό πόνο ή διάρροια. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, που πλέον είναι επιτακτική η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, υπάρχει έντονη δυσκολία στην αναπνοή και πιθανώς πόνος στο στήθος, έντονη ζάλη/σύγχυση, και γρήγορη αναπνοή. 

Οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν πλήρως, χωρίς να χρειαστεί η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Στην αρχή της πανδημίας, το 15% των ασθενών χρειαζόταν εισαγωγή στο νοσοκομείο για υποστήριξη και χορήγηση οξυγόνου, ενώ ένα ποσοστό περίπου 3% από αυτούς χρειαζόταν υποστήριξη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.  

Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εισαγωγή στο νοσοκομείο περίπου στο 3% αυτών που θα νοσήσουν και αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού, της εξασθένησης της λοιμογόνου δύναμης του ιού εξαιτίας των μεταλλάξεων και των διαθέσιμων θεραπειών που πλέον είναι διαθέσιμες πρώιμα, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. 

Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά;  

Τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς και αυτοί με συνυπάρχοντα νοσήματα όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, χρόνια προβλήματα από το αναπνευστικό, τους νεφρούς και τα αγγεία, όσοι λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλτικά), όσοι πάσχουν από παχυσαρκία, νεοπλασματικές νόσους και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. 

Υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές;  

Κάποιοι ασθενείς, ανεξάρτητα αν νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο ή όχι, συνεχίζουν να βιώνουν συμπτώματα, αρκετό καιρό μετά, κυρίως με έντονη κόπωση και προβλήματα από το αναπνευστικό και το νευρικό σύστημα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως postcovid ή longcovid και απαιτεί την αναζήτηση εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας. 

Πώς μπορώ να προστατέψω τον εαυτό μου και τους γύρω μου;  

Η εφαρμογή απλών προληπτικών μέτρων, όπως η τήρηση αποστάσεων και η χρήση μάσκας ειδικά σε καταστάσεις συγχρωτισμού, η συστηματική υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι), η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το φτάρνισμα, αλλά και ο εμβολιασμός σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, συνήθως αρκούν για να προστατέψουν εμάς και τους γύρω μας από το να νοσήσουμε. 

Υπάρχει θεραπεία;  

Έχει συντελεστεί μεγάλη πρόοδος για τους ασθενείς με COVID-19, ωστόσο η κατάλληλη θεραπεία θα πρέπει να χορηγηθεί σε εξατομικευμένη βάση, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Στην ουσία, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σχετίζεται με τη βαρύτητα της νόσου και την πιθανότητα να επιδεινωθεί (λαμβάνεται υπόψιν η ηλικία και η συννοσηρότητα). Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία θέση στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου, ειδικά σε ασθενείς που δεν απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Σε νοσηλευόμενους ασθενείς χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές για την αντιμετώπιση δευτεροπαθών μικροβιακών λοιμώξεων.