Σπύρος Καραγιάννης MD, MSc
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος – Εντατικολόγος Σύντομο Βιογραφικό
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Είμαι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, όπου φοίτησα από το 1996 έως το 2002. Ακολούθως, πραγματοποίησα την υπηρεσία υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Μουζακίου Καρδίτσας και αμέσως μετά εκπλήρωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις.
Το διάστημα 2006-2007 εργάστηκα ως εκπαιδευτής σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Αθήνα, σε μαθήματα συναφή με την Ιατρική Επιστήμη. Το 2007 ξεκίνησα την ειδικότητά μου στην 8η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». Στα πλαίσια της εκπαίδευσής μου εργάστηκα για 1 έτος στην Παθολογική Κλινική του ίδιου Νοσοκομείου.
Έλαβα εκπαιδευτική άδεια για την παρακολούθηση και συμμετοχή στο κλινικό και εκπαιδευτικό έργο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Addenbrooke’s του Cambridge, στη Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου αποκόμισα σημαντικά επιστημονικά και οργανωτικά προσόντα. Σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της ειδικότητάς μου, έλαβα τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Ογκολογία Θώρακος, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από το 2012 και έως το 2021 εργάστηκα ως επιμελητής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, όπου και έλαβα τον τίτλο εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία. Το 2020 έλαβα το δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στις Διαταραχές της Αναπνοής στον Ύπνο, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσα για ενάμιση χρόνο (2021-2023) επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας της ιδιωτικής κλινικής Κυανούς Σταυρός, στη Λάρισα.
Από τον Απρίλιο του 2021 είμαι επιστημονικός συνεργάτης του ιδιωτικού Νοσοκομείου ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, ενώ συνεργάζομαι και με άλλες ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης στην περιοχή της Λάρισας. Παράλληλα, διατηρώ ιδιωτικό πνευμονολογικό ιατρείο, στο κέντρο της πόλης.
Κατά το χρονικό διάστημα της ειδίκευσής μου στην Πνευμονολογία, επέδειξα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαίδευσή μου σε επεμβατικές πράξεις, όπως στην παρακέντηση υπεζωκότα για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς (διαγνωστική ή εκκενωτική/θεραπευτική παρακέντηση πλευριτικής συλλογής, θεραπεία εμπυήματος), στην τοποθέτηση θωρακικού σωλήνα παροχέτευσης, καθώς και στην ινοπτική βρογχοσκόπηση για λήψη κυτταρολογικού υλικού, βρογχικής βιοψίας ή για τη διερεύνηση διάμεσων νοσημάτων με τη λήψη βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (BAL).
Κατά την εξειδίκευσή μου στην Εντατική Θεραπεία στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, απέκτησα μεγάλη εμπειρία στην περίθαλψη βαρέως πασχόντων ασθενών με σημαντική συνήθως συννοσηρότητα, ενώ ταυτόχρονα, μου δόθηκε η ευκαιρία να εξοικειωθώ τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο στην εφαρμογή των υπερήχων στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Συμμετέχω στην παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετεκπαιδευτικών μαθημάτων, ειδικών ημερίδων, συμποσίων και σεμιναρίων που διοργανώνονται από αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας μου, παρακολούθησα περισσότερες από 110 επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτές, αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα πιστοποίησης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη χρήση του ενδοβρογχικού υπερήχου (EBUS).
Συμμετέχω ως συγγραφέας σε 2 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε 3 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, έχω 11 συμμετοχές σε συγγραφή κεφαλαίων σε ιατρικά συγγράμματα, 9 ομιλίες σε συνέδρια, σεμινάρια και στρογγυλές τράπεζες, 2 προφορικές ανακοινώσεις σε συνέδρια, 7 αναρτημένες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, 21 αναρτημένες ανακοινώσεις σε Ελληνικά συνέδρια, ενώ τέλος, συμμετείχα σε 5 διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες. Με την επιστημονική ομάδα της ΜΕΘ αποσπάσαμε 2 βραβεία εργασιών σε συνέδρια.
Είμαι μέλος σε 6 επιστημονικές εταιρείες και συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.