Άσθμα 

Οι τρόποι διαχείρισης & αντιμετώπισης του βρογχικού άσθματος

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών (βρόγχων).

Εμφανίζεται σε ασθενείς που έχουν μια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, ώστε όταν αυτοί εισπνεύσουν κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, να αναπτύξουν συμπτώματα. Αυτά οφείλονται στη σύσπαση των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους και περιορισμό της ροής του αέρα.

Εκλυτικοί παράγοντες άσθματος 

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού (ιδιαίτερα οι ιογενείς), ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (σκόνη, γύρεις, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα) και η άσκηση.

Η συχνότητα του προβλήματος 

Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα σε όλο τον κόσμο, ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από άσθμα. Στην Ελλάδα, περίπου 900.000 άνθρωποι πάσχουν, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,6% του πληθυσμού. Το άσθμα είναι πιο συχνό στα αγόρια στην παιδική ηλικία και στις γυναίκες μετά την ενηλικίωση. 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;  

Το άσθμα εμφανίζεται με επεισόδια που χαρακτηρίζονται από δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), βήχα, βάρος στο στήθος (δυσφορία) ή συριγμό (σφύριγμα στην αναπνοή, ιδίως κατά την εκπνοή). Μπορεί να υποχωρήσουν αυτόματα ή μετά από κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Η αποφυγή του ερεθιστικού παράγοντα που προκάλεσε τα συμπτώματα αρκεί μερικές φορές για να βελτιωθεί ο ασθενής. Κάποιοι άνθρωποι με άσθμα εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα λίγες φορές στη ζωή τους, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζουν καθημερινά συμπτώματα με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Το άσθμα συνδέεται συχνά με αλλεργίες και συνοδεύεται με άλλες αλλεργικές ασθένειες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Το άσθμα γενικά διαφέρει στις εκδηλώσεις του και κάθε ασθενής χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το τυπικό ιστορικό, τα συμπτώματα του ασθενούς αλλά και η ανταπόκριση στην κατάλληλη θεραπεία βοηθούν στη διάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειαζόμαστε επιπλέον εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στη διάγνωση, όπως η σπιρομέτρηση, η ροομέτρηση, οι δοκιμασίες πρόκλησης, έλεγχος αλλεργιών και εργαστηριακές εξετάσεις αίματος.

Υπάρχει θεραπεία;

Στόχος είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου των συμπτωμάτων, καθώς και η πρόληψη τυχόν επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των παροξύνσεων της νόσου.  

Στα γενικά θεραπευτικά μέτρα περιλαμβάνονται η αποφυγή του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος, ο εντοπισμός και η αποφυγή παραγόντων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, η αποφυγή έκθεσης σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, η αποφυγή έκθεσης σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η φαρμακευτική θεραπεία στηρίζεται στη χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων, τόσο για τη ρύθμιση της νόσου όσο και για την ανακουφιστική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.  

Για ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από σοβαρό άσθμα, οι οποίοι παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα και παροξύνσεις παρά την επαρκή θεραπεία (εισπνεόμενα φάρμακα, κορτιζόνη από το στόμα) διαθέτουμε πλέον καινούριες θεραπείες που ονομάζονται βιολογικοί παράγοντες.  Πρόκειται για μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται υποδορίως συνήθως ανά ένα ή δύο μήνες.   

Στο επίκεντρο, η υγεία των πνευμόνων σας

Ο Σπύρος Καραγιάννης, με επιστημονική αρτιότητα και κατάρτιση, στοχεύει στην άμεση διάγνωση και στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του αναπνευστικού προβλήματος που σας ταλαιπωρεί, πάντα στο ιατρείο του, στη Λάρισα