Βρογχεκτασίες 

Μέθοδοι θεραπείας & διαχείρισης βρογχεκτασιών

Οι βρογχεκτασίες είναι μια χρόνια πνευμονοπάθεια κατά την οποία οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι διευρυμένοι περισσότερο από το φυσιολογικό. Αυτή η παθολογική κατάσταση προκαλεί τη συσσώρευση βλέννας (ή πτυέλων) και καθιστά τον ασθενή περισσότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.  

Οι λοιμώξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες ή απόφραξη σε τμήματα των πνευμόνων με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος και εύκολη κόπωση. 

Παρακάτω, ο πνευμονολόγος Σπύρος Καραγιάννης, αναλύει διεξοδικώς τα αίτια και τα συμπτώματα της νόσου, καθώς και τις θεραπευτικές πρακτικές που ακολουθεί στο ιατρείο του, στη Λάρισα. 

Σωστή αναπνοή σημαίνει καλύτερη ζωή.

Το ιστορικό συχνών λοιμώξεων του αναπνευστικού σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συμπτώματα (βήχας με απόχρεμψη, δύσπνοια) θέτουν την υποψία της νόσου.  

Απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις για την τεκμηρίωση: 

  • Ακτινογραφία θώρακος: Δεν αποκαλύπτουν συνήθως τις βρογχεκτασίες, αλλά είναι χρήσιμες ώστε να αποκλειστούν άλλες νόσοι 
  • Αξονική τομογραφία θώρακος: Απαιτείται για τη διάγνωση των βρογχεκτασιών 
  • Λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής (σπιρομέτρηση-διάχυση): Με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται η διάγνωση των βρογχεκτασιών, υπολογίζεται ωστόσο αν υπάρχει βλάβη στους πνεύμονες καθώς και η έκτασή της 
  • Δείγμα πτυέλων: Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται τα βακτήρια στους πνεύμονες, προκειμένου να προσδιοριστεί η καταλληλότερη αντιβιοτική θεραπεία εάν παρουσιαστεί αναπνευστική λοίμωξη
  • Αιματολογικές εξετάσεις (ανοσολογικές)

Συνήθως με την εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων, η κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από βρογχεκτασίες παραμένει σταθερή με επαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων. Στόχοι της θεραπείας είναι πρωτίστως η προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού (παροξύνσεις), κατά τις οποίες τα συμπτώματα επιδεινώνονται, η βελτίωση των συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής και η επιβράδυνση της επιδείνωσης της νόσου.  

Στα γενικά θεραπευτικά μέτρα εντάσσεται η διακοπή του καπνίσματος, ο ετήσιος εμβολιασμός για την προστασία από λοιμώξεις, η φυσικοθεραπεία του αναπνευστικού και οι ασκήσεις κάθαρσης αεραγωγών, οι οποίες συμβάλλουν στην απομάκρυνση της βλέννας, η τακτική σωματική άσκηση που διευκολύνει την απομάκρυνση της βλέννας και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων καθώς και φάρμακα που επίσης συμβάλλουν στην απομάκρυνση της βλέννας (αποχρεμπτικά).  

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ωστόσο χρησιμοποιούνται φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι μακρολίδες (κοινή κατηγορία αντιμικροβιακών φαρμάκων), εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα, προληπτική αντιβιοτική αγωγή σε περιπτώσεις ασθενών με συχνές λοιμώξεις, αντιβιοτική αγωγή σε περιπτώσεις λοίμωξης αλλά και σε περιπτώσεις αποικισμού από συγκεκριμένα μικρόβια. Σπάνια απαιτείται χειρουργική επέμβαση, συνήθως όταν οι βρογχεκτασίες περιορίζονται σε μικρό κομμάτι του πνεύμονα.