Διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο

Δυσκολίες στην αναπνοή την ώρα που κοιμάστε; Ας δούμε γιατί.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών που οδηγούν σε μη φυσιολογική αναπνοή κατά τον ύπνο.  

Η πιο συνηθισμένη από αυτές τις διαταραχές είναι η υπνική άπνοια ή το σύνδρομο αποφρακτικών απνοιών κατά τον ύπνο. Άπνοια σημαίνει προσωρινή παύση της αναπνοής. Στο σύνδρομο αυτό, ο ασθενής στιγμιαία αδυνατεί να αναπνεύσει λόγω προσωρινής απόφραξης του αεραγωγού (φάρυγγας) στο λαιμό. Αυτό μπορεί να συμβεί εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου.

1 δισεκατομμύριο άνθρωποι φαίνεται να πάσχουν παγκοσμίως από το σύνδρομο των αποφρακτικών απνοιών κατά τον ύπνο.  

Οι άντρες, περισσότερο οι ηλικιωμένοι και οι παχύσαρκοι φαίνεται να είναι ο πληθυσμός που παρουσιάζει περισσότερες πιθανότητες να πάσχει από το σύνδρομο. Τα στατιστικά στοιχεία για την ακριβή έκταση του προβλήματος δεν είναι πάντοτε διαθέσιμα, καθώς το πρόβλημα συχνά υποδιαγιγνώσκεται και ως εκ τούτου δεν καταγράφεται. 

Οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται για ποικίλα συμπτώματα, όπως υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλλειψη συγκέντρωσης, πρωινό πονοκέφαλο, αλλαγές στη διάθεση, ξηροστομία, σεξουαλικές διαταραχές, ανήσυχο ύπνο, ξύπνημα με αίσθημα πνιγμού, νυχτερινή ούρηση, εφίδρωση, σιελόρροια και τρίξιμο των δοντιών.

Οι επαναλαμβανόμενες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, που στην ουσία αποτελούν προστατευτικό μηχανισμό κατά των απνοιών, κατακερματίζουν τον ύπνο, επηρεάζουν την ποιότητά του με σοβαρές συνέπειες στη διάθεση, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και το καρδιαγγειακό σύστημα εξαιτίας του μη αναζωογονητικού ύπνου και των απότομων μεταβολών του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Το σύνδρομο εντοπίζεται συχνά από τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται ολονύχτια καταγραφή για να υπάρξει επιβεβαίωση. Μια λεπτομερής μελέτη ύπνου, η οποία ονομάζεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου, καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα, τη μυϊκή δραστηριότητα, τις κινήσεις των οφθαλμών, τη δραστηριότητα της καρδιάς, την κίνηση του θώρακα και της κοιλιάς, τη ροή αέρα στη μύτη και το στόμα και το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα (οξυμετρία).  

Αυτή η λεπτομερής μελέτη διενεργείται σε κλινική ύπνου, ωστόσο στα περισσότερα άτομα που εικάζεται πως πάσχουν από σοβαρής βαρύτητας αποφρακτικό σύνδρομο, μπορούν να πραγματοποιηθούν απλούστερες μελέτες με χρήση φορητού εξοπλισμού, συχνά στο σπίτι του ασθενούς. Πλέον διατίθενται αρκετές συσκευές για την καταγραφή διαφόρων συνδυασμών παραμέτρων (επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, κίνηση του θώρακα και της κοιλιάς, ροή αέρα, καρδιακός ρυθμός).

Κερδίστε τον ύπνο σας πίσω! 

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας με τον πνευμονολόγο Σπύρο Καραγιάννη, στο χώρο του ιατρείου του, στη Λάρισα

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η συνεχής θετική πίεση αεραγωγών (CPAP), η οποία είναι απλή και εξαιρετικά χαμηλού κόστους. Αυτή η μορφή θεραπείας περιλαμβάνει μηχάνημα το οποίο παράγει ροή αέρα μέσω μάσκας πάνω στη μύτη (ή στη μύτη και το στόμα) σε πίεση η οποία ρυθμίζεται ώστε να κρατήσει τον αεραγωγό (φάρυγγας) ανοικτό κατά τη διάρκεια της νύχτας.  

Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν συσκευή που φοριέται μέσα στο στόμα ώστε να φέρει την κάτω γνάθο προς τα εμπρός ή, όπου υπάρχει ανάγκη, διενέργεια χειρουργικής επέμβασης για αποκατάσταση ανατομικών ανωμαλιών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες.